Apreciando el vino

Apreciando el vino
Author: Juantxu Luja Guinea
Publisher: Ediciones Beta III Milenio
Total Pages: 133
Release: 2019-12-22
Genre: Cooking
ISBN: 8417634428


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¿Cuántas veces nos preguntamos mientras disfrutamos de una botella de vino, lo que habrá tenido que ocurrir, desde que se plantó la viña, se cortó el racimo y se obtuvo el caldo, hasta el momento en el que lo degustamos? ¿Cómo puede ser que el mosto natural de una fruta, sin añadir ningún tipo de producto que altere su contenido o evolución, pueda llegar a crear más de 15 grados de alcohol, gas carbónico y un sinfín de variedades aromáticas, cromáticas y gustativas? Además, ¿cómo pueden ser tan distintos, en aromas o sabores, dos vinos de la misma bodega y zona? Esta diferencia la pueden determinar la edad de la viña, la pluviometría de cada año, la orientación y el suelo de cada pago, la variedad o tipo de uva y, en muchos casos, la diferencia de dos o tres días en la vendimia. Y también, dependiendo del trato que se le dé a la viña, éste influye en la cantidad de polifenoles (esas pequeñas sustancias químicas que poseen todas las frutas y a los que tantos beneficios para la salud se les atribuyen). Cientos de variedades, de formas distintas de elaboración, de regiones del mundo o, simplemente, unos pocos grados en la orientación de un viñedo, pueden hacer que dos vinos aparentemente "iguales", de iguales solo tengan que ambos son vino. Si usted desea conocer todos los secretos del vino y disponer de un buen libro de consulta, sin duda, éste es su libro.

La viña i el vino como son i como pueden ser

La viña i el vino como son i como pueden ser
Author: Juan Charlín
Publisher:
Total Pages: 294
Release: 1895
Genre:
ISBN:


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Estudio del cultivo de la vid y la elaboración del vino en Argentina y especialmente en Chile a fines del siglo pasado.

El Cava

El Cava
Author: Joan C. Martín
Publisher: Malpaso Editorial
Total Pages: 0
Release: 2020
Genre: Cooking
ISBN: 9788415070948


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Cava consumption has been growing ever since it gained one of Spain's denominación de origen labels regulating its quality and geographic origins, which differentiate it from champagne. This modern sparkling wine originated in the Penedès region and is tied to the area's unique vinicultural traditions. This book is a study of the geography and grape varieties specific to cava and includes a detailed look at the production process, food pairings, and purchasing and serving tips. El consumo del cava ha ido creciendo a partir de la creación de la D.O cava y de la decisión de describir el proceso de elaboración como «método tradicional», diferenciándolo del método champenoise, propio de los vinos espumosos de la Champagne. El espumoso moderno nace en la comarca del Penedès, vinculado a una cultura vinícola especial de la zona, unida a unas tradiciones de enología que, a partir de la revolución industrial, condujeron al entendimiento y la aplicación de la doble fermentación. En este libro estudiaremos la geografía y las variedades de uva más adecuadas, veremos cómo se elabora un vino base y de qué manera, ese vino ya embotellado y guardado durante un largo período de tiempo en la cava, una cueva subterránea, fermenta de nuevo y produce espuma. Veremos todo el proceso: desde la vendimia, la elaboración del vino base, la toma de espuma de la botella, la clarificación y la crianza, y el momento en el que cada bodega aplica la fórmula que le da a cada marca su sabor característico. Las exigencias que la comisión de control aplica para que un vino espumoso pueda ser aceptado, condujeron a la industria del cava a vender 150 millones de botellas al año. Aquí descubriremos cómo se conquistó el mercado estadounidense, quiénes son los principales compradores europeos y cómo comenzaron a elaborar el cava americano en las mejores vitivinícolas del estado de California. También descubriremos una gran novedad que aún no está en el mercado: el «Cava de Paraje», que solo se puede elaborar a partir de viñas muy específicas y singulares, con una reglamentación más estricta que la del cava normal y que representa el máximo refinamiento de este vino. Además, el libro incluye un capítulo sobre el maridaje del cava con la cocina, así como un apartado especial de consejos para comprar, conservar y servir el cava.

The Book of Snobs

The Book of Snobs
Author: William Makepeace Thackeray
Publisher:
Total Pages: 422
Release: 1852
Genre: Snobs and snobbishness
ISBN:


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EuroComRom-- the Seven Sieves

EuroComRom-- the Seven Sieves
Author: William J. McCann
Publisher:
Total Pages: 224
Release: 2002-01
Genre: Europe
ISBN: 9783832204372


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Christie's World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine

Christie's World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine
Author: Tom Stevenson
Publisher:
Total Pages: 344
Release: 1998
Genre: Cooking
ISBN:


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An instant classic and a breathtaking achievement. Originally published in 1998, this is the fully revised and updated edition of the outstanding tour de force by the world's leading sparkling wine expert. It is the ultimate reference work for all fizz fans. Beautifully illustrated and stylishly designed, with over 600 full-colour photographs, labels and maps, it has become and will continue to be an indispensable part of any true wine lover's library. Winner of the Noble Cuve du Champagne Lanson; the Salon International du Livre; Gourmand 'Best Wine Book'; and was shortlisted for the Andre Simon Award.

Alimentos sagrados

Alimentos sagrados
Author: Simone Zimmermann
Publisher:
Total Pages: 282
Release: 2001
Genre: Social Science
ISBN:


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Urbanisation in Roman Spain and Portugal

Urbanisation in Roman Spain and Portugal
Author: Pieter Houten
Publisher: Routledge
Total Pages: 425
Release: 2021-03-03
Genre: History
ISBN: 1000348555


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The principal aims of Urbanisation in Roman Spain and Portugal: Civitates Hispaniae in the Early Empire are to provide a comprehensive reconstruction of the urban systems of the Iberian Peninsula during the Early Empire and to explain why these systems looked the way they did. While some chapters focus on settlements that were cities or towns from a juridical point of view, the implications of using a purely functional definition of towns are also explored. Key themes include continuities and discontinuities between pre-Roman and Roman settlement patterns, the geographical distribution of cities belonging to various size brackets, economic relationships between self-governing cities and their territories and the role of cities as nodes in road systems and maritime networks. In addition, it is argued that a considerable number of self-governing communities in Roman Spain and Portugal were poly-centric rather than based on a single urban centre. The volume will be of interest to anyone working on Roman urbanism as well as those interested in the Iberian Peninsula in the Roman period.

Quantifying the Roman Economy

Quantifying the Roman Economy
Author: Alan Bowman
Publisher: OUP Oxford
Total Pages: 376
Release: 2009-06-25
Genre: History
ISBN: 0191570044


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This collection of essays is the first volume in a new series, Oxford Studies on the Roman Economy. Edited by the series editors, it focuses on the economic performance of the Roman empire, analysing the extent to which Roman political domination of the Mediterranean and north-west Europe created the conditions for the integration of agriculture, production, trade, and commerce across the regions of the empire. Using the evidence of both documents and archaeology, the contributors suggest how we can derive a quantified account of economic growth and contraction in the period of the empire's greatest extent and prosperity.

The Universities in the Nineteenth Century

The Universities in the Nineteenth Century
Author: Michael Sanderson
Publisher: Routledge
Total Pages: 314
Release: 2016-11-18
Genre: Education
ISBN: 1315443864


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This title, first published in 1975, analyses the ways in which developments in Victorian universities have shaped both the structure and the assumptions of British higher education in the twentieth century. No period of British higher education has been more full of change nor so rooted in fundamental debate than the second half of the nineteenth century. Its lasting impact makes it crucial for an understanding both of this period of Victorian social history and of the contemporary system of higher education in Britain. This title will be of interest to students of history and education.